Ankommn-Logo-nieuw-300x61

‘De Ster van Bethlehem: feiten en fictie’

Ankomm’n presenteert prof. Henny Lamers met ‘De Ster van Bethlehem: feiten en fictie

Deze presentatie met prachtige beelden is live bij te wonen! Wel vooraf aanmelden in verband met beperkt aantal deelnemers!

Als we Kerstmis vieren dan hoort daar de ster van Bethlehem bij. Vaak wordt die afgebeeld als een komeet of staartster. Maar was het dat wel? Hoe komen we eigenlijk aan het verhaal van die ster?

De evangelist Mattheus schrijft er heel summier iets over. Hij beschrijft dat een paar wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem komen omdat ze een ster volgden die aangaf waar de nieuwe koning geboren was. Ze kwamen aan het hof van de achterdochtige koning Herodus die van niets wist, en voor de zekerheid alle pasgeboren Joodse jongetjes liet doden. Maar Herodus was al 4 jaar dood voor het begin van onze jaartelling! Dus er klopt iets niet.

De wijzen waren zeer waarschijnlijk astrologen uit het hoog ontwikkelde Babylon in het huidige Irak. Ze moeten maanden onderweg zijn geweest en dus moeten ze iets bijzonders aan de hemel hebben gezien dat lange tijd zichtbaar was. Het was dus geen gewone ster. Was het een vallende ster, een ontploffende ster, een komeet, of misschien een samenstand van planeten, die voor astrologen een bijzondere betekenis had? Maar waarom zou dat wijzen op de geboorte van een nieuwe koning in Judea?

De bevlogen spreker zal uitleggen hoe we aan het verhaal van de ster van Bethlehem komen: wat staat er precies in de bijbel? We zullen zien hoe die ster door de eeuwen heen in de kunst is afgebeeld. We bewonderen ook prachtige opnamen van verschijnselen aan de sterrenhemel die laten zien wat die “ster” geweest zou kunnen zijn. Daarbij worden we geholpen door het feit dat we nu heel secuur kunnen terugrekenen hoe de hemel rond de tijd van Jezus’ geboorte er in Babylon uitzag. Zo kunnen we het echte geboortejaar van Jezus bepalen.
Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen.

Aanmelden kan via anita@ankommn.nl, maximaal 15 bezoekers. Via het antwoord op uw mail ontvangt u nadere informatie. €15,00 p.p. inclusief één koffie/thee en iets lekkers van Anita.

Prof Henny Lamers is astronoom aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een bekend popularisator van de sterrenkunde. Hij was genomineerd als docent van het jaar van de Universiteit Utrecht en gaf al meer dan 700 populaire voordrachten in binnen en buitenland voor allerhande gezelschappen en scholen. Hij is erelid van de American Astronomical Society. Er is een planetoide naar hem genoemd.

Datum

mrt 24 2023

Tijd

14:00 - 16:00
Categorie

Anita

Deze geboren en getogen Wenterswiekse heeft al veel gedaan. Van secretaresse tot boerin (melkveehouderij) tot bedrijfsleider in de horeca tot nu: gastvrouw van haar eigen sociaal maatschappelijke onderneming: Gastgalerij Ankomm’n.

Samen met Hans Hendriks hebben zij dit concept op geheel eigen wijze neergezet als pop-up galerie en restaurant op de authentieke Deale van boerderij het Mentink van Natuurmonumenten.

een eigen sfeer is hier gecreëerd met vintage inrichting, geinspireerd uit de tijd van Anita’s grootouders op de boerderij. Vaste gasten , groepen die reserveren voor workshops of lezingen of anders, alsook toevallige passanten worden hier ontvangen met biologische hapjes, drankjes en streekproducten. Gaandeweg ontstonden meer activiteiten (muziek, performances, exposities) en een gevarieerder gebruik (vergaderen, cursussen, biologische vegetarische maaltijden bereiden}.

Een publiek dat de natuurlijke omgeving weet te waarderen, zich aangesproken voelt door duurzaamheid, biologische voedselproductie en streekproducten, en dat graag geniet van uiteenlopende culturele activiteiten. Of publiek dat toevallig langs komt op een wandel- of fietstocht en in Ankomm’n een aantrekkelijk rustpunt (terras) ziet.

Hans

Een plek waar ik wel alleen kon zijn”, na het verlies van z’n vrouw. Dat zocht Hans Hendriks in 2010, toen nog wonend in Deventer, op z’n geboortegrond Winterswijk.

Het werd, na ‘Den Oppas’ bij het Korenburgerveen, de leegstaande boerderij op het Landgoed Mentink van Natuurmonumenten, die hij in 2013 anti-kraak mocht betrekken. Hier vond hij rust en ruimte.

Niet om stil te zitten, want inmiddels had de voormalige biologieleraar zich ontwikkeld tot een verdienstelijk fotograaf van het landschap rond Winterswijk. De boerderij nodigde uit tot gebruik van de beschikbare ruimten voor exposities en cursussen.

Met de nodige creativiteit en hergebruik van materialen werden de jongveestal en de deel tegen lage kosten opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Daarnaast bracht zijn passie voor de natuur Hans ertoe om wandelingen en excursies te organiseren in dit prachtige landgoed.