Ankommn-Logo-nieuw-300x61

Draadje voor draadje

‘Draadje voor draadje’ expositie wandkleden van Aaltense Joke Warner bij Ankomm’n

Ankomm’n is vanaf vrijdag 28 januari weer open op vrijdag-zaterdag-zondag-maandag van 10.00 – 17.00 uur! We beginnen gelijk met een nieuwe expositie van prachtige eigenzinnige wandkleden die de maanden februari en maart te zien zijn. Weer heel wat anders en hoe mooi hangt het in onze galerie annex koeienstal. Joke Warner, de exposant: ‘Weven heeft voor mij iets magisch. Ik heb een idee in mijn hoofd, kies kleuren en materiaal, begin met lange draden, schering en inslag. Als je klaar bent met weven, heb je een lap stof in handen die, na het afwerken, opeens een kleurig wandkleed is geworden om je huis mee te versieren.

Tijdens de opleiding tot onderwijzeres kreeg Joke natuurlijk de ‘Nuttige Handwerken’, breien, haken stoffen versieren, verstellen en naaien. Textiele werkvormen en technieken hebben haar altijd geboeid. Toen ze van haar schoonmoeder een weefgetouw kreeg, werd weven haar echte passie. Vooral het ontwerpen en weven van wandkleden, ze gaat er alle kanten mee op. Soms werkt Joke met fijne weefwol, of legt ze met dikke wol tapijtknopen, of ook gebruikt ze als basis vodden en zelfs papierstroken om te weven. Als je eenmaal de scheringdraden hebt opgespannen, kun je daar van alles in vlechten. Goed beschouwd is weven niet anders dan vlechten.

Joke is zelf aanwezig op de zondagen 6, 13, 20 en 27 februari van 14.00 – 17.00 uur.

Datum

mrt 24 2023

Tijd

10:00 - 17:00
Categorie

Anita

Deze geboren en getogen Wenterswiekse heeft al veel gedaan. Van secretaresse tot boerin (melkveehouderij) tot bedrijfsleider in de horeca tot nu: gastvrouw van haar eigen sociaal maatschappelijke onderneming: Gastgalerij Ankomm’n.

Samen met Hans Hendriks hebben zij dit concept op geheel eigen wijze neergezet als pop-up galerie en restaurant op de authentieke Deale van boerderij het Mentink van Natuurmonumenten.

een eigen sfeer is hier gecreëerd met vintage inrichting, geinspireerd uit de tijd van Anita’s grootouders op de boerderij. Vaste gasten , groepen die reserveren voor workshops of lezingen of anders, alsook toevallige passanten worden hier ontvangen met biologische hapjes, drankjes en streekproducten. Gaandeweg ontstonden meer activiteiten (muziek, performances, exposities) en een gevarieerder gebruik (vergaderen, cursussen, biologische vegetarische maaltijden bereiden}.

Een publiek dat de natuurlijke omgeving weet te waarderen, zich aangesproken voelt door duurzaamheid, biologische voedselproductie en streekproducten, en dat graag geniet van uiteenlopende culturele activiteiten. Of publiek dat toevallig langs komt op een wandel- of fietstocht en in Ankomm’n een aantrekkelijk rustpunt (terras) ziet.

Hans

Een plek waar ik wel alleen kon zijn”, na het verlies van z’n vrouw. Dat zocht Hans Hendriks in 2010, toen nog wonend in Deventer, op z’n geboortegrond Winterswijk.

Het werd, na ‘Den Oppas’ bij het Korenburgerveen, de leegstaande boerderij op het Landgoed Mentink van Natuurmonumenten, die hij in 2013 anti-kraak mocht betrekken. Hier vond hij rust en ruimte.

Niet om stil te zitten, want inmiddels had de voormalige biologieleraar zich ontwikkeld tot een verdienstelijk fotograaf van het landschap rond Winterswijk. De boerderij nodigde uit tot gebruik van de beschikbare ruimten voor exposities en cursussen.

Met de nodige creativiteit en hergebruik van materialen werden de jongveestal en de deel tegen lage kosten opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Daarnaast bracht zijn passie voor de natuur Hans ertoe om wandelingen en excursies te organiseren in dit prachtige landgoed.