Ankommn-Logo-nieuw-300x61

Fotopresentatie ‘Veranderend Winterswijks Landschap’

Voor hen die de presentatie in oktober hebben gemist geeft de Winterswijkse fotograaf Hans Hendriks weer een presentatie over zijn fotoproject ‘Veranderend Winterswijks Landschap’. Hij heeft zich hiervoor met hulp van de Winterswijkse geoloog Maarten van den Bosch verdiept in de geologische geschiedenis van Winterswijk. Ook heeft hij veel gehoord en gelezen over de cultuurhistorie van het buitengebied van Winterswijk. Tijdens zijn fotoproject 2013/2014 heeft hij vooral panoramafoto’s gemaakt op plekken waar anno nu nog iets van die geschiedenis van (heel) vroeger te zien is. Zijn presentatie als beeldend verteller en beeldend fotograaf neemt u heel ver mee terug in de tijd. De reis in de tijd begint zo’n 245 miljoen jaar geleden en eindigt bij het landschap zoals dat anno nu aan het ontstaan is.

Opgave voor deelname in verband met maximaal aantal deelnemers via hans@ankommn.nl. Entré €15,00 pp inclusief koffie/thee met iets lekkers door Anita gebakken. De avond is van 19.30 – 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Datum

mrt 24 2023

Tijd

19:00 - 21:00
Categorie

Anita

Deze geboren en getogen Wenterswiekse heeft al veel gedaan. Van secretaresse tot boerin (melkveehouderij) tot bedrijfsleider in de horeca tot nu: gastvrouw van haar eigen sociaal maatschappelijke onderneming: Gastgalerij Ankomm’n.

Samen met Hans Hendriks hebben zij dit concept op geheel eigen wijze neergezet als pop-up galerie en restaurant op de authentieke Deale van boerderij het Mentink van Natuurmonumenten.

een eigen sfeer is hier gecreëerd met vintage inrichting, geinspireerd uit de tijd van Anita’s grootouders op de boerderij. Vaste gasten , groepen die reserveren voor workshops of lezingen of anders, alsook toevallige passanten worden hier ontvangen met biologische hapjes, drankjes en streekproducten. Gaandeweg ontstonden meer activiteiten (muziek, performances, exposities) en een gevarieerder gebruik (vergaderen, cursussen, biologische vegetarische maaltijden bereiden}.

Een publiek dat de natuurlijke omgeving weet te waarderen, zich aangesproken voelt door duurzaamheid, biologische voedselproductie en streekproducten, en dat graag geniet van uiteenlopende culturele activiteiten. Of publiek dat toevallig langs komt op een wandel- of fietstocht en in Ankomm’n een aantrekkelijk rustpunt (terras) ziet.

Hans

Een plek waar ik wel alleen kon zijn”, na het verlies van z’n vrouw. Dat zocht Hans Hendriks in 2010, toen nog wonend in Deventer, op z’n geboortegrond Winterswijk.

Het werd, na ‘Den Oppas’ bij het Korenburgerveen, de leegstaande boerderij op het Landgoed Mentink van Natuurmonumenten, die hij in 2013 anti-kraak mocht betrekken. Hier vond hij rust en ruimte.

Niet om stil te zitten, want inmiddels had de voormalige biologieleraar zich ontwikkeld tot een verdienstelijk fotograaf van het landschap rond Winterswijk. De boerderij nodigde uit tot gebruik van de beschikbare ruimten voor exposities en cursussen.

Met de nodige creativiteit en hergebruik van materialen werden de jongveestal en de deel tegen lage kosten opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Daarnaast bracht zijn passie voor de natuur Hans ertoe om wandelingen en excursies te organiseren in dit prachtige landgoed.