Ankommn-Logo-nieuw-300x61

Jalf Flach over kunst, ethiek en utopieën

Vorige maand sprak Jalf Flach bij Ankomm’n over kunst, spiritualiteit en mystiek. Op 25 november worden opnieuw 2 x 2 thema’s behandeld. Voor de pauze ‘Kunst en Ethiek’. Ethiek is de leer van het goede en het kwade. Hoe verhoudt de Kunst zich hiermee? Daarvoor wordt ingezoomd op: Marilyn Monroe, het iconoclasme, de Zondagstrein, Circus Jeroen Bosch, Joseph Beuys, Marina Abramović, het dier in de kunst, flash mobs, het naakt, en nog heel veel meer.


Na de pauze is ‘Kunst en Utopie’ aan de beurt. Utopieën beschouwen we doorgaans als mooi, maar niet realistisch, klopt dat ook? We staan stil bij ‘Utopia’ van Thomas More en andere Utopisten. Utopie versus dystopie krijgt enige toelichting. De Arts&Crafts beweging, de Art Nouveau, utopische volkshuisvesting en tuinsteden lijken geslaagde voorbeelden. Maar hoe zit het met allerlei tempels en ‘de ideale stad’? Het futurisme bracht architectuur die de menselijke maat oversteeg maar bij het fascisme in de smaak viel. Surrealisten, fantasten en de street art droegen bij aan een geheel eigen vorm van een utopische wereld.


Het is mogelijk deze presentatie live of via ZOOM te volgen. Opgave voor deelname en verdere info via anita@ankommn.nl. De avond is van 19.30 – 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Kosten bedragen €15,- pp en voor de ZOOM deelname. Live aanwezig krijgt u een drankje en iets lekkers bij binnekomst. Bij deelname via ZOOM ontvangt u per mail de link en ook een ‘tegoedbon’ voor 1 kopje koffie/thee met iets lekkers om op vertoon van deze mail bij Ankomm’n te komen nuttigen.


Gastgalerij Ankomm’n vindt u aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle. Rijdt de Mentinkweg in vanaf Rondweg-West!

Datum: 25 november 2021
Inloop: 19.00 uur
Kosten: €15.00 pp incl. hapje en drankje

Datum

mrt 24 2023

Tijd

19:00 - 21:00
Categorie

Anita

Deze geboren en getogen Wenterswiekse heeft al veel gedaan. Van secretaresse tot boerin (melkveehouderij) tot bedrijfsleider in de horeca tot nu: gastvrouw van haar eigen sociaal maatschappelijke onderneming: Gastgalerij Ankomm’n.

Samen met Hans Hendriks hebben zij dit concept op geheel eigen wijze neergezet als pop-up galerie en restaurant op de authentieke Deale van boerderij het Mentink van Natuurmonumenten.

een eigen sfeer is hier gecreëerd met vintage inrichting, geinspireerd uit de tijd van Anita’s grootouders op de boerderij. Vaste gasten , groepen die reserveren voor workshops of lezingen of anders, alsook toevallige passanten worden hier ontvangen met biologische hapjes, drankjes en streekproducten. Gaandeweg ontstonden meer activiteiten (muziek, performances, exposities) en een gevarieerder gebruik (vergaderen, cursussen, biologische vegetarische maaltijden bereiden}.

Een publiek dat de natuurlijke omgeving weet te waarderen, zich aangesproken voelt door duurzaamheid, biologische voedselproductie en streekproducten, en dat graag geniet van uiteenlopende culturele activiteiten. Of publiek dat toevallig langs komt op een wandel- of fietstocht en in Ankomm’n een aantrekkelijk rustpunt (terras) ziet.

Hans

Een plek waar ik wel alleen kon zijn”, na het verlies van z’n vrouw. Dat zocht Hans Hendriks in 2010, toen nog wonend in Deventer, op z’n geboortegrond Winterswijk.

Het werd, na ‘Den Oppas’ bij het Korenburgerveen, de leegstaande boerderij op het Landgoed Mentink van Natuurmonumenten, die hij in 2013 anti-kraak mocht betrekken. Hier vond hij rust en ruimte.

Niet om stil te zitten, want inmiddels had de voormalige biologieleraar zich ontwikkeld tot een verdienstelijk fotograaf van het landschap rond Winterswijk. De boerderij nodigde uit tot gebruik van de beschikbare ruimten voor exposities en cursussen.

Met de nodige creativiteit en hergebruik van materialen werden de jongveestal en de deel tegen lage kosten opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Daarnaast bracht zijn passie voor de natuur Hans ertoe om wandelingen en excursies te organiseren in dit prachtige landgoed.