Ankommn-Logo-nieuw-300x61

‘Kunst & fotografie’, lezing Jalf Flach bij Ankomm’n

De uitvinding van de fotografie in het begin van de 19e-eeuw riep veel
reacties op, en niet alleen positieve. Beeldende kunstenaars zagen het als een bedreigende ontwikkeling voor hun bestaanszekerheid en stonden er lange tijd mee op gespannen voet. In het prille begin werd het bovendien nog als een soort zwarte magie beschouwd. Je had immers duisternis nodig om het licht te kunnen zien, het beeld was ondersteboven en er werd gewerkt met negatieven. Dat gaf een gezond wantrouwen…
Tegelijkertijd waren er andere kunstenaars die er -stiekem- wél brood in
zagen. Met behulp van de camera obscura konden ze hun werk vergemakkelijken en zelfs verbeteren. De afgelopen twee eeuwen heeft zich aan dat front een bijzondere maar vooral creatieve strijd afgespeeld. Iets waarvan we ons nu niet meer bewust zijn, hoewel we vrijwel allemaal met een camera op zak lopen. Toch is het boeiend om van die voorgeschiedenis kennis te nemen, want er is in beide kampen enorm veel moois vervaardigd om die ‘anderen’ een stap voor te kunnen blijven. Ter geruststelling; het is uiteindelijk helemaal goed gekomen! U kunt zich daar op 12 mei zelf van overtuigen bij de lezing ‘Kunst&Fotografie’ in gastgalerij Ankomm’n, plek voor onthaasten, ontmoeten en cultuur, van Anita Duenk en, fotograaf, Hans Hendriks. Voor meer info en opgeven mail hans@ankommn.nl.

Kosten: € 15,00 pp inclusief een koffie / thee met wat lekkers door Anita gebakken

Inloop tijdstip: 19.00 uur
Start tijd: 19.30 uur
Eind tijd: 21.30 uur

Datum

mrt 24 2023

Tijd

19:30 - 21:30
Categorie

Anita

Deze geboren en getogen Wenterswiekse heeft al veel gedaan. Van secretaresse tot boerin (melkveehouderij) tot bedrijfsleider in de horeca tot nu: gastvrouw van haar eigen sociaal maatschappelijke onderneming: Gastgalerij Ankomm’n.

Samen met Hans Hendriks hebben zij dit concept op geheel eigen wijze neergezet als pop-up galerie en restaurant op de authentieke Deale van boerderij het Mentink van Natuurmonumenten.

een eigen sfeer is hier gecreëerd met vintage inrichting, geinspireerd uit de tijd van Anita’s grootouders op de boerderij. Vaste gasten , groepen die reserveren voor workshops of lezingen of anders, alsook toevallige passanten worden hier ontvangen met biologische hapjes, drankjes en streekproducten. Gaandeweg ontstonden meer activiteiten (muziek, performances, exposities) en een gevarieerder gebruik (vergaderen, cursussen, biologische vegetarische maaltijden bereiden}.

Een publiek dat de natuurlijke omgeving weet te waarderen, zich aangesproken voelt door duurzaamheid, biologische voedselproductie en streekproducten, en dat graag geniet van uiteenlopende culturele activiteiten. Of publiek dat toevallig langs komt op een wandel- of fietstocht en in Ankomm’n een aantrekkelijk rustpunt (terras) ziet.

Hans

Een plek waar ik wel alleen kon zijn”, na het verlies van z’n vrouw. Dat zocht Hans Hendriks in 2010, toen nog wonend in Deventer, op z’n geboortegrond Winterswijk.

Het werd, na ‘Den Oppas’ bij het Korenburgerveen, de leegstaande boerderij op het Landgoed Mentink van Natuurmonumenten, die hij in 2013 anti-kraak mocht betrekken. Hier vond hij rust en ruimte.

Niet om stil te zitten, want inmiddels had de voormalige biologieleraar zich ontwikkeld tot een verdienstelijk fotograaf van het landschap rond Winterswijk. De boerderij nodigde uit tot gebruik van de beschikbare ruimten voor exposities en cursussen.

Met de nodige creativiteit en hergebruik van materialen werden de jongveestal en de deel tegen lage kosten opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming.

Daarnaast bracht zijn passie voor de natuur Hans ertoe om wandelingen en excursies te organiseren in dit prachtige landgoed.